La Laurent Meunier 45km MTB race

27 October 2019

Het is 17 jaar geleden dat ik naar deze wedstrijd trok, die nochthans vrij uniek is. 45km racen op een parcour in lijn met een massastart. Een soort van beachrace in het binnenland dus. Ikzelf ben deze week heel goed hersteld van de toch zware beach XL. Door de regelmaat van de laatste maanden voel ik dat de conditie en het recupereren stilaan beter wordt. Ik profiteerde er deze week, die de laatste was met het zomeruur, om nog eens een goede trainingsweek te maken. Volgende week staat de LD crossduathlon van Reusel op het programma en dat was toch de eerste wedstrijd die ik mezelf een beetje heb vooropgesteld.

Voor Yannis daarentegen was deze wedstrijd een enorme uitdaging. Veel te zwaar naar mijn mening, voor een 14-jarige. Maar hij zag het zitten, als winnaar van de challenge des Eolienne, kon hij trouwens ook moeilijk ontbreken daar in Estinne. Er was immers een klassement voor 14 tot 16-jarigen en de wedstrijd was tevens kampioenschap van Henegouwen. Ik was er alleszins niet gerust in, al was het maar voor materiaal pech. Pascale zou de wedstrijd volgen dat door de organisatie goed mogelijk werd gemaakt waardoor ze Yannis een 6-tal keer kon zien.

De accomodatie bestaat daar uit niks anders dan een boerderij met een koeiestal waar vaste douches zijn geïnstalleerd. Men moet het zien om te geloven. Maar geen drukte aan de inschrijvingen, we kregen de stuurbordjes thuis al reeds opgestuurd. Wat een luxe!

Verkeerde bandenkeuze

Op de weg naar daar zag ik de bui al hangen. De hemelgoden hadden echt massaal hun sluizen open gezet tijdens de nacht. Ik had op mijn strandfiets gegokt en mijn thunderburths ( zomerprofiel) laten liggen. Ik neem ze alleen af in heel uitzonderlijke omstandigheden, ik kan me er meestal in modderige omstandigheden ook nog heel goed mee uit de slag trekken en het verschil in weerstand is toch aanzienlijk. Ik verwachtte er in Estinne ook een snelle en niet te moeilijke omloop, zoals in de challenge des Eoliennes meestal ook niet het geval was. Ik kon niet veel meer doen nu dan op een heel lage bandenspanning rijden.

In een spectaculaire massastart, waarin ik het geluk had op de eerste rij te mogen staan, raak ik snel in een 2de groep binnen de top 20. En ik voel me heel goed. Dedjuu, ik moest eigenlijk bij die eerste 10 gezeten hebben. Het gaat heel snel en de modder vliegt rond onze oren. Mijn Thunderburths doen heel goed wat ze moeten doen: bollen! Het is glijden maar we hebben het onder controle, zoals ik het hier ook meestal doe op de wintertoertochten. Ik schuif op naar plaats 15.

Technischer dan verwacht

Helaas wordt het parcour steeds maar technischer. Ik val een eerste keer in een afdaling en bezeer me hard aan mijn schouder. Dat was een eerste tik. Hoe meer we de spoorwegbeddingen rond Estinne verlaten en richting Lobbes trekken worden de hoogtemeters meer en meer bepalend en wordt het parcour meer en meer onbereidbaar. Alle snelheid gaat er uit en het is een strijd om recht te blijven waardoor ik met mijn strandfiets en zomerbanden nu toch wel helemaal in de problemen kom. Ik zal wellicht nooit een echte MTB'er worden en sla er meer dan eens een vloek uit. Hellingen die te steil zijn voor mijn verzetten. Afdalingen die te gevaarlijk zijn en geen enkele strook meer waar ik 1km aan een stuk kan rijden zoonder onderuit te gaan. Ik verlies constant plaatsen, maar kan me niet verweren. Tja, dat is het mooi aan biken. Het materiaal is ook belangrijk, meestal ben ik met mijn strandfiets daar in het voordeel, nu is het een keer omgekeerd. In ieder geval weet ik het nu voor volgend jaar.

Alles blijft wel heel dicht op elkaar zitten. Terwijl ik constant aan Yannis zit te denken, wat deze helletocht voor hem niet moet zijn, moet ik plotseling nog vechten om top 50 te halen. Iets wat ik wou  omdat ik dan volgend jaar toch nog op de 1ste rij mag starten.

Ik zou toch nog 40ste worden in een kleine 2u. Terwijl ik nog wat tegenloop om Yannis aan te moedigen lijkt hij zich nog volop te amuseren. Hij heeft de wedstrijd heel rustig aangevat en mooi opgebouwd. Is slecht 1 keer ten val gekomen en blikt op een leuke dag terug. Hij werd 25min na mezelf 142ste. Uitslag beneden de 16j weten we op vandaag nog niet. 

Fatal error: Array and string offset access syntax with curly braces is no longer supported in /customers/b/2/a/tri-niki.be/httpd.www/sites/all/modules/oauth/lib/OAuth.php on line 114