Koers 1.12 Villers - Le - Temple

01 March 2014

Slippen op het verkeerde moment.

Zaterdag trok ik, naar aloude traditie, naar Villers-Le-Temple (tussen Huy en Luik) om mijn wielerseizoen te starten. Daar staat altijd een heel mooie omloop van 90km op het programma gevolgd door 4 plaatselijke ronden. Normaal gezien ben ik er vrij zeker om er de broodnodige wedstrijdkilometers te kunnen opdoen.

122 renners meldden zich aan de start bij 5°C en een dreigende hemel. Gelukkig zouden we in tegenstelling tot in de omloop Het Nieuwsblad wel gespaard blijven van regen. Het was wel oppassen geblazen voor hier en daar vettige natte wegen.

Door de matige wind en de windrichting kwam er op de grote omloop door de Condroz weinig afscheiding. Gelukkig, want ik zat bij momenten toch wel gevaarlijk ver achterin. Ik had weer niet de beste benen. Ik ben serieus gewaar dat ik 3 belangrijke trainingsweekends gemist heb. Ook speelt het gebrek aan loopconditie mij parten. Iedere looptraining blijft lang hangen in de spieren. Maar ik weiger ermee te stoppen, ik heb de keuze voor mezelf ondertussen al gemaakt.

In de plaatselijke ronden wist ik dat ik helemaal voorin moest zitten, want een smalle, glibberige afdaling zou het peloton helemaal op een lint zetten. Daarna volgde een beklimming gevolgd door een lang stuk waar het op kant zou gaan. Er waren 9 koplopers en ik ga licht afgescheiden met 2 de plaatselijke ronden in. Gewoon om helemaal voorin te zitten. Ik zit ook in de eerste waaier. Maar toen alles terug samen kwam net voor Villers was het weer vechten voor de volgende doortocht. Helemaal voorin in het peloton ga ik veel te snel een bocht in en moet compleet de graskanten induiken. Ik kan gelukkig nog helemaal achterin aanpikken, maar daar is het vechten tegen de bierkaai. Ik verzeil iedere keer in de laatste waaier en moet alle energie gebruiken om te kunnen terugkomen. Uiteindelijk eindig ik bijna als laatste van de finishers als 67ste. De opdracht om de volledige 121 wedstrijdkilometers in de benen te hebben was geslaagd.