Granfondo ' Courir pour la paix ' Chailly (Fr) 132km + Yannis 75km

30 July 2022

Op de terugweg van verlof verbleven we nog een 4-tal dagen ten zuidwesten van Dijon. De Bourgogne en de Morvan zijn een mooie streek om na een bergvakantie wat tot rust te komen.

Ikzelf had er een kleinere granfondo gevonden, maar eentje met heel veel traditie.
Bovendien eentje die eens niet superlastig zou zijn. Er waren 'slechts' een 1500-tal hm te overbruggen voor 132km.

Jongeren onder de 18 konden een wedstrijd rijden van 75km.

Nadat Yannis en ikzelf een stukje afreden van het parcours besloot Yannis toch mee te doen.
We zijn immers toch wel moe nu van die 3 weken reizen in die hitte. Met alle sportinspanningen erbij.
De duathlon in Alpe d'Huez is trouwens nog maar 3 dagen geleden.

Maar het parcours is echt zalig om over te fietsen. Allemaal kleine golvende 2-vaksweggetjes, waar amper verkeer is.
Kleine afgelegen dorpjes en af en toe eens een zwaardere helling.

Met niet veel meer dan 100-renners gaan we van start vanuit het mooie kasteel-golf domein. Ik hoop vooral in dit kleine deelnemersveld niet te vroeg alleen te vallen.
Yannis vertrekt een 20-tal minuten later met een gelijkaardig peloton.

Het doet deugd om weer eens wat te kunnen bollen aan hoge snelheid en weer eens die +40km/u op die kilometerteller te zien.
Maar de benen voelen echt niet goed aan. Ik zal zeker opwarming nodig hebben vooraleer vol over de eerste zwaardere hellingen te kunnen mee gaan.

Helaas kwamen die er al snel aan.
De eerste helling helling overleef ik vlot. Gelukkig had ik die verkend. De 2de helling helaas niet. En deze was na dik 20km ineens de dooddoener voor mij. Ik ben daar één van de laatsten die lost.

Ik zou uiteindelijk in een groep van 20-tal renners belanden na een kopgroep van een 40-tal. Ik voel mij de beste en maak constant mee het tempo en hoop toch nog te kunnen terug komen. De achterstand is nooit echt groot. Ik jaag me niet op aan het feit dat vaak niemand overneemt. Ik ben duidelijk op stoom gekomen en geniet er van om op deze mooie baantjes door het landschap te glijden.

Op 20km van de meet lag een zwaardere helling die ik verkend had met Yannis van een 6-tal km. Ik wou toch die 20 man niet meenemen naar de finish en hou me voor een 10-tal km achterin. De vaart gaat er compleet uit en ik begin me warempel toch ook al moe te voelen. Het komt ook opnieuw goed warm. Ik krijg stilaan een bloedhekel aan die hitte.

Op die klim kom ik met 4 man ruim afgescheiden boven en na een nogal spectaculaire afdaling schieten we nog met 2 over voor de laatste 12km. Vlotjes kan ik als eerste binnen komen en word nog verrast 30ste en 5de 40+. Hoewel ik me enorm gejeund heb, ben ik toch ontgoocheld dat ik op die vroege helling moest lossen. Ik denk dat ik voor de rest vlotjes de wedstrijd zou hebben kunnen uitrijden met de kopgroep. Ik miste duidelijk frisheid. Een frisse nacht in Bellegem, we beginnen er toch achter te verlangen.

Yannis had enorm veel stress. Hij blijft toch een minderwaardigheidscomplex hebben als het om koersen gaat. Ondanks zijn supersnelle klim op Alpe d'Huez.
Maar op de eerste klim gaan er 2 in de aanval en Yannis aarzelt niet. Hij springt er naar toe met een kompaan in het wiel en ze waren vertrokken met 4.

Er was een tandem van 2 ploegmaten die elk om beurt demarreerden om Yannis eraf te krijgen. Maar vruchteloos.
Uiteindelijk zouden ze met 4 spurten voor de overwinning, maar Yannis wordt helaas laatste. Maar wel eerste U18 en zotgelukkig dat hij eens een ganse wedstrijd in de aanval kon rijden.

Uitslag Yannis: 

4de op ong 100. 1ste u18.
Fatal error: Array and string offset access syntax with curly braces is no longer supported in /customers/b/2/a/tri-niki.be/httpd.www/sites/all/modules/oauth/lib/OAuth.php on line 114