2u30 Endurance VTT Estinne au Mont.

04 June 2022

Zaterdag stond de eerste manche van de Circuit des Eoliennes op het programma. Een circuit waar we ons 3 jaar geleden echt geamuseerd hadden, maar die door COVID 2 jaar niet kon doorgaan.

Dit circuit bestaat uit 4 wedstrijden van 2u30 op een vrij snelle en toegankelijke omloop in de deelgemeentes van Estinne. Er zijn ook mooi prijzen aan verbonden.

Nadat Yannis de laatste keer dat circuit won bij de jeugd als 14 jarige moest hij nu ineens aantreden bij de volwassenen, daar waar de tijdsduur nu opgetrokken is van 2u naar 2u30.
Ik weet dat dit een groot verschil is, want vroeger durfde het licht aal wel eens uit gaan de laatste 20 min. Yannis was net thuis van 3 dagen Parijs met school, dus ik zat er wel een beetje mee in hoe hij dit zou verteren. Bovendien was het tegen de verwachtingen in bloedheet geworden. Gelukkig waren we er vroeg en kon Pascale nog wat extra drank gaan halen in de lokale Delhaize.

We zijn met 34 individuelen, tussen nog een 15-tal teams die de wedstrijd in aflossing doen. Dit is altijd wat moeilijk om overzicht in de wedstrijd te behouden, maar gelukkig is onze coach, begeleider, doe-al, Pascale mee.

We staan op de eerste lijn en ik neem mee de kopstart. Yannis mist zijn start en krijgt dan iets verder ook nog eens te maken met een aflopende ketting, waardoor hij op de eerste moeilijkere passage in het dorp helemaal als laatste zat. Ikzelf kon mij de eerste 20min in de kopgroep houden. Maar in de hitte was het enorm afzien. Ik wist dat ik dringend moest temporiseren. Er waren er die lieten begaan, maar er kwam ook nog volk van achteruit die hun start gemist hadden, die waarschijnlijk van een veel beter niveau waren, dan mezelf. Veelal jonge gasten, die duidelijk sommige hindernissen veel vlotter namen, dan ikzelf. Het parcours was toch al een stuk geevolueerd tov 3 jaar geleden, qua moeilijkheid.

Ik moet temporiseren, of dit loopt hier in de hitte slecht af. Ik zak af naar plaats 6, waar ik helemaal alleen vertoef. Het duurt tot dik half wedstrijd tot ik wat op mijn positieven kom. Ik was ondertussen opgeschoven naar plaats 5 en Pascale roept me toe dat Yannis op plaats 6 zit.

Het is toch geen waar zeker dat ik nu duel zal moeten uitvechten met de kleinen zeker. Maar het gat achter mij bleek heel groot.
Ondertussen kwam ik meer en meer in mijn ritme. Een sterk opkomende wind en de combinatie met bidons water dat ik over mijn hoofd kapte begonnen te renderen.

Vanaf 2u wedstrijd, blijkt dat ik zowat een van de weinige renners op het parcours ben die nog tempo maak en zo kan ik in het laatste half uur nog opschuiven naar plaats 3.
Het wordt nog spannend in de laatste 2 rondjes van 3km. Na een demarrage in de voorlaatste ronde, leek de 4 op het einde toch nog terug te keren. We eindigen slechts met 1 sec verschil.

Yannis houdt stand op een mooie 6de plaats en wat een prestatie. 2u40 MTB ( 70km ) in zo'n omstandigheden is echt geen zo'n evidentie voor een 17-jarige. Als we de pech van Yannis niet zouden meerekenen denk ik dat we dicht bij elkaar zouden hebben gezeten.

Uitslag Yannis: 

6de op 34
Fatal error: Array and string offset access syntax with curly braces is no longer supported in /customers/b/2/a/tri-niki.be/httpd.www/sites/all/modules/oauth/lib/OAuth.php on line 114